JVP

Pl. Jezera

Požar na rubu Nacionalnog parka!

Povratak

brezovac2019f1_1.jpgPlitvička jezera!

Izgorjelo više od 100 ha trave i niskog raslinja!

Dana 31. ožujka 2019.godine, u 13 sati i 39 minuta operativni dežurni Javne vatrogasne postrojbe Plitvička Jezera zaprima dojavu o požaru otvorenog prostora na području Brezovac, pa se jedna ekipa sa jednim vozilom i dva vatrogasca odmah upućuje na mjesto događaja. Po dolasku na mjesto intervencije voditelj utvrđuje da sa raspoloživim snagama nisu u stanju ugasiti požar koji se kreće prema jednoj kući oko koje je zapušteno područje na jednoj strani, prema državnoj cesti Borje - Otočac na drugoj i prema šumi na trećoj strani. Odmah traži traži pomoć u ljudstvu i opremi putem vatrogasnog dežurstva Javne vatrogasne postrojbe.

Javna vatrogasna postrojba angažira dodatne vatrogasce iz svojih redova, vatrogasce Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plitvička Jezera, vatrogasce Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrhovine i vatrogasce Nacionalnog parka Plitvička jezera, tako da je požar gasilo ukupno 23 vatrogasca sa 9 vozila.

Požar na samom rubu, ali u potpunosti u granicama Nacionalnog parka Plitvička jezera, na granici dviju općine Vrhovina i Plitvičkih Jezera, u kome je gorjela trava, nisko raslinje i nekoliko crnogoričnih drva, a koji je cijelo vrijeme ugrožavao drveće crnogorice pored državne ceste te prijetio proširenjem preko nje, u konačnici je dosegao približne razmjere dimenzija 1600 metara puta 700 metara, odnosno nešto preko 110 hektara, a na nekoliko sati je morala biti zatvorena državna cesta Borje - Otočac zbog velikog izdimljavanja na prometnicu.

Zbog jakog vjetra koji je često mijenjao smjer gašenje je bilo izuzetno otežano i požar se širio vrlo brzo no vatrogasci su ga uspjeli lokalizirati u 18 sati i 8 minuta, a potpuno ugasiti u 19 sati te se do 20 sati i 10 minuta svi vratiti u svoje postaje.

Nekoliko slika sa ovog požara možete pogledati u slijedećoj galeriji:a kako je bilo na požaru možete vidjeti iz nekoliko sljedećih video snimaka:i

i

i

Povratak

Javna vatrogasna postrojba Plitvička Jezera

Vatrogasci Korenica, odnosno, Javna vatrogasna postrojba Plitvička Jezera smještena je u staroj zgradi u centru Korenice između zgrade Općinskog suda i Učeničkog doma, na lijevoj strani državne ceste D1 ako se krećete iz Zagreba prema Splitu, odnosno, točno preko puta pošte u Korenici.


                                  Želite nešto poručiti vatrogascima Korenice? Učinite to ovdje!

 Ime:

 Email:

 Ovdje upišite poruku: